Energía

Sommige mensen kiezen te snel voor elektrische ondersteuning. Omdat ze geloven dat ze niet genoeg adem hebben om moeiteloos te fietsen. Soms klopt dat, maar meestal niet. Veel mensen zijn zich niet bewust van de schat aan kracht die in hen schuilt.
Ons SUGG Energía-programma geeft je pretentieloos tien tips om je eigen energie te (her)ontdekken. Die kan je dan inzetten om zonder elektrische hulp en zonder bijzondere inspanning te fietsen.

Dit programma sluit naadloos aan bij de SUGG Compacto fiets met zijn bijzondere geometrie en zorgvuldig gekozen onderdelen, die heuvels beklimmen tot een makkie maakt. Samen gaan ze voor het doel van SUGG: eenvoud in onze levens brengen, ons bevrijden van de auto en van de (geconnecteerde) elektrische (e-)bike en zijn tekortkomingen (hoge aankoopkost, duur in gebruik en onderhoud, beperkte levensduur van elektrische hulpsystemen en batterijen, het gevaar van batterijen, vervuiling, groot gewicht, complex en moeilijk te controleren waardoor je afhankelijk blijft van de verkoper, en last but not least: bij een geconnecteerde fiets worden onze persoonlijke gegevens en bewegingen in real time te grabbel gegooid ...

Vermoeidheid en energie

‘Je suis épuisé’ van Cathy Assenheim geeft concrete aanwijzingen over de oorzaken van vermoeidheid en het herwinnen van energie. In dit waardevolle boek – dat voorlopig enkel in het Frans verkrijgbaar is – ontdek je of je leven en je ervaringen tot oververmoeidheid kunnen leiden. Je leert over de valkuilen voor uitputting en hoe je tekenen van vermoeidheid herkent. Je maakt de balans op van jouw energetische toestand. Tot slot breng je concrete acties voor je lichaam en geest in kaart. Je energie terugkrijgen hoeft niet moeilijk te zijn.
emotionalcare.be

Psychologie en energie

In ‘Het pad van zelfgenezing’ belicht Natacha Calestreme verrassende maar effectieve manieren om je energie weer op te wekken. Je maakt kennis met eenvoudige maar verrassende oefeningen om de obstakels (emotionele erfenissen, trauma, angsten, verdriet, woede, verslavingen enzovoort) die onze energie blokkeren te ontmantelen. Kan het gebrek aan energie psychosomatische oorzaken hebben?
natachacalestreme.fr

Slaap en energie

Een slechte nacht levert je weinig energie op ... Laten we dus wat deugddoende structuur aanbrengen voor een betere nachtrust. Draag zorg voor je melatonine door voor 23 uur naar bed te gaan en ‘s avonds schermen en stimulerende middelen zoals koffie en alcohol te vermijden. Sta voor 8 uur op en ga vroeg genoeg het huis uit zodat je voor 9 uur in contact komt met zonlicht. Zo geef je je energiehormoon cortisol op een natuurlijke manier een zetje. Gun jezelf overdag een herstellend micro-napje, daarna kom je weer op dreef. Een bezoek aan een slaapkliniek is een laatste redmiddel. Maar met wat gezond verstand, discipline en het stellen van prioriteiten help je jezelf vast al een pak beter slapen.

Brandstof en energie

Wat we eten heeft een directe invloed op de staat van onze energie. Logisch. Toch bestaan er veel misverstanden over onze voeding en de kwaliteit ervan. Is fruit een aanrader bij het ontbijt? Vormt vlees een goede bron van eiwitten? Zijn voedingssupplementen aanbevolen? Verricht een dieet zonder vlees, lactose, gluten en suiker wonderen? Is lekker biologisch en gezond eten met lokale producten duur? Door het lezen van het boek ‘Je suis épuisé’, dat hierboven aan bod komt, en het bezoeken van een voedingsdeskundige ben je vooroordelen te snel af, eet je beter en vind je je energie (terug). Goed, gezond, biologisch, lokaal, goedkoop én energieverhogend is haalbaar. Geloof me.

Ademhaling en energie

Je ademhaling is niet alleen belangrijk bij het fietsen maar ook bij alle dagelijkse activiteiten, van ‘s morgens tot ‘s avonds. Juist ademen levert volop energie. Judith Kravitz ontwikkelde Transformational Breath®, een bijzonder krachtige ademhalingstechniek die ons in staat stelt om ons emotionele, spirituele en fysieke potentieel te herwinnen. Check wat Antoon Walgrave hierrond aanbiedt: nl.beingconnected.world. Nederlander Wim Hof en de door hem opgeleide coaches combineren ademwerk met koudetraining. Ook absoluut het proberen waard: wimhofmethod.com. Onderschatten we de kracht van eenvoudig ademen?
nl.beingconnected.world

Beweging en energie

Naast slaap, voeding en ademhaling helpt regelmatige lichaamsbeweging om fit te worden. De vijf Tibetaanse riten zijn een heel makkelijke manier om weer vitaal te worden en 's morgens meteen vol energie te stromen. Daar heb je elke ochtend toch vijf minuten voor over? Elke Tibetaanse rite wordt in principe 21 keer beoefend, maar je begint gewoon met elke rite drie keer te herhalen. De tweede dag doe je dat vier keer enzovoort. Zin om zo je energie te herstellen? Kijk eens op happywithyoga.com/yoga/5-tibetanen-yoga-5-stappen-fit-gezond-en-energiek. En vergeet niet: hoe meer je fietst, hoe makkelijker het wordt om te fietsen. Nooit gedacht dat weer in vorm raken zo makkelijk is?
happywithyoga.com

Shiatsu en energie

Nog zo’n mooie techniek om je adem te verdiepen en je energie te verhogen: shiatsu. Bij deze Japanse acupressuurtechniek, gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde, stimuleert men via je duimen, handpalmen, knieën, ellebogen en vooral je hara (het energiecentrum in je buik) je energiekanalen. Tijdens een behandeling worden verschillende punten geharmoniseerd om een evenwichtige energiecirculatie te bevorderen. Er zijn verschillende goede adressen, zoals zenitshiatsu.org. Of hoe één shiatsusessie per kwartaal je heel wat energieverlies kan besparen.
zenitshiatsu.org

Qi gong en energie

Qi gong is een eeuwenoude Chinese gymnastiek- en ademhalingspraktijk. Het combineert langzame bewegingen, ademhalingsoefeningen en concentratie. Je kan op verschillende plekken terecht, bijvoorbeeld bij rustinbeweging.be. We hadden al transformerende ademhaling, shiatsu en Tibetaanse riten en nu qi gong. Ze focussen op adem en op energie. Die twee zijn dus vast onafscheidelijk van elkaar …
rustinbeweging.be

Hypnose en energie

Hypnotherapie kan je bewustzijnstoestand wijzigen. Hierdoor word je ontvankelijker voor de suggesties van de therapeut over een bepaald thema, gebaseerd op jouw intentie. Zo kan hypnotherapie bijvoorbeeld de bron van een gebrek aan energie blootleggen en diepgaand naar een oplossing toewerken. Een hypnotherapeut kan je ook zelfhypnose leren, waardoor je regelmatig vrij en onafhankelijk kan oefenen. Niet bij de deur, wel een aanrader: farahlutvica.com. Dus energie begint met een goed voornemen?
farahlutvica.com

Meditatie en energie

Met mindfulnessmeditatie kan je verschillende problemen aanpakken: nervositeit, angst, mentaal herkauwen, algemene ontevredenheid en gebrek aan energie. Een cyclus van acht sessies (één per week) laat je, als progressieve training, opnieuw contact maken met wat belangrijk is voor jou. Zodat je echt aanwezig kan zijn in je leven en je je kan verwonderen over het dagdagelijkse. Daar vloeit meer vitaliteit uit voort. Edel Maex is psychiater, zenleraar en een van de grondleggers van het werken met Mindfulness Training in de Lage Landen: levenindemaalstroom.be. Kan het zijn dat het geheim van onze energie in ons hoofd zit?
levenindemaalstroom.be
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram